A férfiak rémálma: Az impotencia

A korai magömlés után a merevedés zavara a leggyakrabban előforduló férfi szexuális gond. Hivatalos elnevezése: erekciós diszfunkció , nemzetközi rövidítése: ED. Ez a probléma, amely talán legjobban aláássa a férfi önbecsülését, a leggyakrabban okoz pánikot. A szexuális cselekvőképtelenség értékmérője a férfiak számára maga az aktus. Az aktus produktum, s a sikeres produkció: teljesítmény. Ezért van az, hogy a férfi a szeretett nővel nem csak szexuális gyönyöröket él át, hanem egyben saját férfiasságának bizonyítékát is ellenőrizheti, s a teljesítménye szerint nő ill. csökken az önértékelése is.

Fiziológiailag a merevedés egy gerincvelői reflex. Megfelelő nemi ingerek hatására az erekció automatikusan létrejön. Mi okozhat gondot?
Az esetek egy részénél organikus eredetű okok húzódnak meg. Erről egy előző cikkben már írtam /ld. a “Hónap témája “archívumában/, így csak a pszichés okokra térek rá.

Az erekciós zavar legközvetlenebb oka a teljesítményszorongás. A férfi fél, hogy nem fog megfelelni az ágyban, és ha már egyszer kudarcot vallott, legközelebb még inkább erőt vesz rajta a szorongás, ami a kudarc előrevetítéséből fakad: ” Megint nem fog sikerülni”- és a jóslat persze sokszor beteljesül. Ezt a pszichológiai jelenséget hívjuk “önmagát beteljesítő jóslat”-nak.

A potenciazavar különböző formában léphet fel. A nemi élet kezdetén nem ritka az ilyen élmény. A fiú rendszerint fél a tapasztalatlanságából eredő ügyetlenkedése miatt, esetleg bűntudatot okoz a korábbi önkielégítése. Súlyosabbak a mélylélektani problémák, a neveltetés okozta pszichés gátak. Az előbbiek általában spontán rendeződnek, az utóbbi helyzethez már külső segítség is szükséges.

Házon belüli potenciazavar

Minden férfi szeretné azt hinni, hogy ő jó férfi. Ha egy kapcsolatban a nő nem élvezi a szexet, soha vagy igen nehezen jut el az orgazmusig, ez a partnerében rontja az önértékelést. Egy idő után a férfi “kedvét veszti”, merevedése sem lesz megfelelő. Ezek a férfiak gyakran házon kívül keresnek bizonyítékot férfiasságukra. S ez gyakran be is válik, kiderül számukra, hogy semmi gond nincs velük, működik a “szerszám”.

Házon kívüli potenciazavar

Sok férfi van, aki akkor is igényli a házon kívüli szexet, ha párjával jól működik a szexuális élete. Férfiasságukat más nőkkel is szeretnék megerősíteni /esetleg férfias dolognak tartják a külső kapcsolatokat/, ez viszont nem sikerül nekik. Ami otthon működik, nem megy máshol. A hűséget férfiatlannak tartják, bűntudatuk viszont tudatos döntésük ellenére is gátolja őket, és merevedési zavarokat okozhat. Ahogy mondani szoktam ilyen esetekben: ” A hímvesszőjük erkölcsösebb, mint az eszük”

Egzisztenciális potenciazavar

A férfiaknál az egzisztenciális és a szexuális potencia között igen szoros az összefüggés. Ha a férfi szakmailag sikertelen, túl nagy feladatot kap, amit nem tud teljesíteni, vagy épp elvesztette állását stb., stressz hatásként elkezd a szexben is rosszul teljesíteni. Általában az egzisztenciális konfliktus rendeződésével a szexuális zavar is rendeződik.

Válás, szakítás után

Épp az önértékelés zuhanása miatt okozhat problémákat a válás. Itt nem csak a szexualitásra, hanem az egész kapcsolatra vonatkozik a kudarc. Ilyenkor a férfi énképe a ” béka feneke alatt ” van. Ha sikerült feldolgozni ezt a krízishelyzetet, megszűnik a szexuális gond is.

Kapuzárási pánik

Végül a 40 -50 éves férfi, főleg, ha a kapcsolata nem kiegyensúlyozott, átéli a férfi szerep perspektívájának lezárását. Ez a szorongás potenciazavart okozhat, mintegy bebizonyítva, hogy itt a “vég”. A férfi szexuális attitűdjének rehabilitálását, önbizalmának helyreállítását pszichoterápiás beszélgetéssel lehet megoldani.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.