A G folt

Mi is az a G-folt?

Egyes kutatók már a múlt században is írtak a “női prosztatáról”, és annak váladékozásáról, de komoly tanulmányozása csak az utóbbi évtizedekben folytatódott. Egy Amerikában élő német orvos, Ernst Grafenberg írt először e jelenségről. Állítása szerint a női szervezetben a húgyhólyag alatt található egy olyan mirigy , ami váladékát orgazmuskor a húgycsőbe lövelli. Ez a mirigy szexuális izgalomra kb. babszem nagyságúra duzzad, és ilyenkor a hüvelyfalon keresztül kitapintható. Tehát a hüvelybe nyúlva annak elülső, hasfal felőli oldalán kb. 4-6 cm-re található. Ezt a pontot felfedezőjérol “Grafenberg-folt”-nak, röviden “G-pont”-nak nevezik.

Ez a felfedezés annak idején elsikkadt, hisz abban az időben a mai napig is emlegetett, híres “Kinsey riport” jelentett szenzációt. Csak jó 30 évvel ezután került az érdeklődés középpontjába a “G-folt” témája az 1982-ben megjelent könyvvel, amit három amerikai kutató /Ladas, Whippie és Perry/ írt. Ekkor már nagy izgalmat keltett az emberekben, kiváltképp a nőkben, hisz forradalmasította az orgazmusról vallott nézeteket, az eddig hitt gondolatokat – miszerint a hüvely érzéketlen terület, és csak a csikló /klitorisz/ izgatható-, módosítani kellett.

A vizsgálatok szerint a “G-folt” nyomására vagy dörzsölésére a nő először vizelési ingert érez, ami azután szexuális gyönyörré alakul. Ezalatt megduzzad ez a terület, és az orgazmuskor váladék kerül a húgycsőbe / nem a hüvelybe/. A váladék vegyi összetétele nem hasonlít a vizeletéhez, inkább a férfi ondóéhoz, persze hímivarsejt nélkül. Mennyisége nagyon változó lehet: egy-két csepptől egy-két cm3-ig. Mindez inkább függ az ösztrogén nevu női hormontól, mint az életkortól.

Az tehát vitathatatlan tény, hogy létezik az un.”G-folt”. Abban viszont már eltérnek a vélemények, hogy ez csak bizonyos nőknél igaz, vagy minden nőnek van, csupán az átlagos nemi érintkezésben nem kap elég ingerlést egyrészt az aktus időtartama, másrészt a hagyományos póz alkalmazása miatt. Ezenkívül sok nő a váladék csekély mennyisége miatt összekeveri a hüvelyváladékkal, vagy észre sem veszi azt.

Hangsúlyozni kell azonban azt is, hogy a “G-folt” felfedezésével nem az orgazmus “indítógombját” fedezték fel a kutatók, hisz az a megfelelő izgalmi szint elérése nélkül nem fog automatikusan orgazmust kiváltani.

E témában egy másik érdekes kérdés is felmerült, ti. az, hogy a férfinak van-e “G-folt”-ja, aminek ingerlésével magömlés és orgazmus érhető el. Hasonlóan a nők “G-folt”-jához a prosztata -ez a gesztenye nagyságú mirigy- a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A különbség az ingerelhetőségben van, mert míg a nőknél a hüvelyen keresztül, addig a férfiaknál ez a pont a végbélen át izgatható. Természetesen a férfiak is különbözőképpen érzékenyek a prosztata ingerlésére, sőt, sokan idegenkednek tole. Ezért fontos végiggondolni minden párnak, hogy ez az erogén zóna gazdagítja-e a szexuális életüket, az intimitást, és eszerint kell megfontolni ennek az új lehetőségnek a kipróbálását

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.