A potenciazavar diagnosztizálása. orvoslási módjai

A potenciazavar diagnosztizálása, orvoslási módjai

A férfiak legszörnyűbb rémálma, hogy egyszer majd “felsülnek”, hímvesszőjük nem működik, alig vagy egyáltalán nem lesz merevedésük. S ha ez bekövetkezik, kitör a pánik. A férfiak legtöbbje legalább egyszer átél ilyet, csak az nem mindegy, mit kezd vele: megérti a helyzetet vagy ettől fogva szorongóvá válik, kétségbe esik.

Mi is okozhatja a potenciazavart?

Számos oka lehet, amit két nagy csoportra oszthatunk:

1./ szervi megbetegedések, vagyis orvosi okok,
2./ pszichés, lelki okok.

Most a szomatikus okokat fogom leírni, a pszichés, lelki hátterű merevedési zavarokat csak röviden említem. Pszichológusként természetesen számomra sokkal fontosabbak az utóbbiak, ezért külön egy hosszabb cikkben fogom részletezni majd.

Tehát: A pszichés okokra visszavezethető potenviazavart úgy ismerheti fel, hogy megfigyeli magán, van-e reggeli spontán merevedése. A hajnali, éjjeli, ill. bármilyen más helyzetben bekövetkezett merevedés – még ha ritkán fordul is elő- kizárja a szervi okokat, . A pszichés okok mögött is sokminden húzódhat: pl. bizalom hiánya, a meg nem feleléstől való szorongás, unottság, düh, stb. A legalattomosabb maga az impotenciától való félelem, ami így aztán be is következhet. Egzisztenciális gondok okozta feszültség is csökkentheti a teljesítőképességet. Nagyon gyakori, hogy a mindig, minden helyzetben produkálni akaró férfi -aki teljesítménykényszerben szenved-, a teljesítmény-szorongás miatt fog kudarcot vallani. A korosodástól való félelem ugyanezt a hatást válthatja ki.
Fontos tudni, hogy a pszichés okokból eredő potenciazavart a pszichológia módszereivel lehet leküzdeni. Ha már jó ideje fennáll, szexuálpszichológushoz kell fordulni.

Most rátérek a potenciatavar testi okaira és gyógyítási lehetoségeire.

1./ Hormonális ok: Vagy a férfi nemi hormonok hiánya, vagy azok arányának eltolódása a női hormonhoz képest -ugyanis ezek is jelen vannak egy férfi szervezetében. Ilyenkor a nemi vágy is csökken, ezért a férfinak kevésbé okozhat gondot.

2./ Idegrendszeri zavarok: Az idegpályák valamilyen sérülése, betegsége okozhatja szexuális gondot. Gerincsérülés esetén annak helyétől és súlyosságától függ, hogy ép maradt-e az erekciót beidegző pálya.

3./ Érelváltozások: Ez sok beteget érinthet. Ma már lehetővé vált ennek kivizsgálása. Az egyik probléma az lehet, hogy az artériákon keresztül nem érkezik elegendő vér, így nem képes a hímvessző megduzzadni. A másik probléma, ha van elegendő vér, de az nem a péniszbe halad.

4./ Különböző testi betegségek, és az ezekre kapott egyes gyógyszerek:
Ilyen például a cukorbetegség súlyosabb esete,

-főleg idősebb korban,
-ha a betegség 5 évnél hosszabb ideje fennáll,
-ha a vércukor szint ingadozik.

Sclerosis multiplex:
Ez is merevedési nehézségekkel, és a hímvessző érzékelésének csökkenésvel jár. Előfordul a magömlés elmaradása is. Az is megtörténhet, hogy kínos az érintés, fájdalmas a magömlés.

5./ Prosztata-bántalmak:

A nemi élettel való összefüggéséről annyit jó tudni, hogy a pénisz merevedésben, illetve a nemi aktus sikeres lefolyásában a prosztata közvetlenül nem játszik szerepet, azonban az ejakulátum mennyisége csökkenhet. Merevedési zavar csak néhány %-ban fordul elő, de azt nem lehet tudni pontosan, hogy mitől. Nem elhanyagolható a pszichés tényezők szerepe sem, hisz az egyénben gátlások, félelmek keletkeznek, amik romláshoz vezethetnek.

Mik a gyógyítás lehetőségei?

– Az orvosi segítség legegyszerűbb módja a -probléma okától függő- szájon át szedhető különböző típusú gyógyszerek adása. – Ennél komplikáltabb a hímvesszőbe adott injekció. Ezt a páciens megtanulhatja önmagának beadni közösülés előtt. Ezután 5-10 perc múlva következik be a merevedés. – Bizonyos esetekben artéria-helyreállító műtétre kerül sor. – Protézis-beültetéssel is foglalkoznak néhány helyen. A világon többféle protézis létezik, a félmerevtől egészen a felpumpálhatóig. Az operáló orvosra kell bízni, hogy melyik megoldást választja. Tehát a potenviazavar esetén a legfontosabb az ok, okok feltárása, hisz ettől függ, hogy melyik megoldást kell választani, milyen szakemberhez kell fordulni. Ha ennek kiválasztásában kér segítséget, hívja fel hangpostfiók szolgáltatásunkat, ahol ebben is tudunk segíteni, közölni tudjuk az Önnek megfelelő szakember, szakemberek elérhetőségét.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.