A szexuális úton terjedő nemi betegségek

A szexuális aktus nem feltétlenül élvezetet és örömöt foglal magába. Rengeteg olyan fertőzés és betegség kapható el, amely szervezetünkre, kapcsolatunkra és életünkre rányomja a bélyegét.
Azért hívjuk szexuális úton terjedő fertőző betegségeknek, mert a szexuális aktus során a nemi szervek érintkezésével kerülhetnek át az egyik félről a másikra.
A középkorban a szexuális kicsapongás megérdemelt büntetéseként tekintették, és a betegségeket a szerelem istennője, Vénusz után nevezték el venereás betegségeknek. Ma az általános elnevezése szexuális vagy nemi úton terjedő betegségek, az ún. STD (Sexually Transmitted Diseases) – betegségek. Az egyike a legelterjedtebb fertőző betegségfajtáknak.
A betegségek általános fázisai: fertőzés, lappangási idő és betegség. Nagyobb az esély a fertőződésre rizikó magatartás során: gyakori partnerváltás, alkalmi kapcsolatok, anális közösülés, drog és alkoholfüggőség, rendszertelen tisztálkodás, óvszer mellőzése. Továbbá fizikai és lelki stressz következtében, mint életmódváltás, lelki problémák alkalmával is kialakulhatnak.

Milyen veszélyforrások rejlenek az együttlétben?

A lányoknál leggyakrabban a hüvely gombás eredetű fertőzése (candidiasis), a hüvelyben lévő kórokozó baktériumok elszaporodásából fakadó gyulladás (bakteriális vaginózis), valamint trichomoniasis áll fenn. További betegségek a gonorrhea, chlamydia, szifilisz, herpes vírus, Humán Papilloma Vírus, hepatitis, HIV (AIDS), és a lapostetű.

Candida fertőzés
A Candida albicans nevű gomba okozza. A nemi szerveket – leggyakrabban a hüvelyt és a hímvessző makkját – megtámadó gombás fertőzés, amelynek tünetei tág határok között mozognak. A férfiaknál általában tünetmentes, nőknél a legjellemzőbb a hirtelen jelentkező, szeméremtáji viszketés, égő érzés, fehéres hüvelyfolyás. Súlyosabb esetben átterjedhet a szemérem többi részére, együtt járva vizelési és szexuális együttléti problémákkal. Terjed közösülés útján, de közös wc, törölközőhasználattal, uszodában, stb.

Bakteriális fertőzések
A fertőzés a normál tejsavas környezetet felbomlasztja, ezáltal a lactobacillusok kipusztulnak és helyettük kórokozó baktériumok telepednek meg. Hüvelyi és húgycsőfertőzéssel járnak együtt. Hüvelyi folyást, égő érzést, kismedencei fertőzést foglal magába.

Trichomonas
A Trichomonas vaginalis ostoros egysejtű élőlény idézi elő. A leggyakrabban nemi úton beszerezhető betegség. Megváltoztatja a hüvelyi pH értéket. Tünetei: habos, sárgás-zöldes váladékozás a nemi szervekből. Irritáció, égés és viszketés is felléphet. Férfiaknál nem okoz tünetet.

Gonorrhea (tripper, kankó)
A Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium váltja ki. A baktérium először a húgycső gyulladását okozza. A férfiaknál fájdalmas (viszkető, égő) vizeléssel jár, fehéres váladékkal. A fertőzött férfiak 25%-a nem betegszik meg, de tünetmentesen hordozzák a baktériumot és továbbfertőznek. Nőknél szintén fájdalom és sárgás-gennyes váladékozás figyelhető meg a húgycsőnél, viszont a nők 50%-ánál semmilyen tünet nem jelentkezik. Továbbfertőződés során a prosztatát, az ondóvezetéket, a herét, a női belső nemi szerveket fertőzheti tovább.

Chlamydia
A Chlamydia Trachomatis baktérium okozza. Lányok esetében a méhnyak és a húgycső hámsejtjeibe telepedve kismedencei gyulladást okoznak. Fiúk esetében a húgycsőben telepszik meg, és továbbterjedve mellékhere- illetve prosztatagyulladást okoz. Tünetei rendkívül mérsékeltek, sokszor nem jelentkeznek, ezért néma kórnak is nevezik. Ha alhasi fájdalom, hüvelyváladékozás esetleg vizelési panaszok jelentkeznek, számba kell venni ezt a fajta betegséget is a kivizsgáltatásakor.

Szifilis (vérbaj, lues)
A Treponema Pallidum baktérium idézi elő. A hámfelület mikroszkópikus sérülésein kerül be a szervezetbe, és a behatolás helyén a helyi nyirokcsomók fájdalom nélküli duzzanatát okozza. Tünetek: kezdetben fájdalmatlan fekély alakul ki a nemi szerveken és megnagyobbodnak az ágyéki nyirokcsomók. Ez kb. egy hónap múlva magától elmúlik, de a betegség még nem szűnik meg, a kórokozó a szervezetben a vér és nyirokerek útján szétterjed. Két-három hóval később testszerte vöröses, viszkető kiütések jelennek meg. Kezeletlenség következtében évekkel később szív és érrendszeri elváltozások, bőr és nyálkahártya fekélyei, központ idegrendszeri tünetek jelennek meg.

Herpes genitalis (nemi herpesz)
A Herpes simplex-2 nevű vírus okozza. A fertőzés sok esetben tünetmentes. A tünetek olyanok, mint az ajakherpesz esetén, csak itt a nemi szerveken vagy végbél körül van elváltozás. A férfiaknál általában a makkon, a nőknél a szeméremtesten, a gáttájon, a hüvelybemenetnél, a hüvelyben és a méhszájon is jelentkezhet. Az elváltozás hólyagos, fájdalmas sebeket jelent, melyek időnként elmúlnak, máskor meg kiújulnak.
A vírust az ajakherpeszhez hasonlóan nem lehet teljesen kiírtani a szervezetből.

HPV (Humán Papilloma Vírus)
Nagyon sok vírus tartozik ebbe a családba és az általuk okozott megbetegedések is különbözőek. A család egyes tagjai egy nemi betegség kialakulásáért felelősek. A bőrön szemölcsöket, és ehhez hasonló elváltozásokat okoznak a gáttájékon, hüvelyben, méhszájon. Ezeket nevezzük condylomának, azaz hegyes függölynek. A vírus más tagjai a méhnyakrákra hajlamosítanak. Tünetet nem okoznak, ezért felismerése nőgyógyászati méhnyakrákszűrés alkalmával történhet meg. A férfiak a vírus átadásában játszanak szerepet, számukra ez a fertőzés nem jár következményekkel. A szervezetből nem írtható ki, ezért fontos a rendszeres szűrés és ellenőrzés.

Hepatitis
Fertőző májgyulladás. Vér és szexuális úton terjedő B és C típusú hepatitist különböztethetünk meg. A fertőzések 40%-a szexuális úton jön létre. Tüneteik és lefolyásuk nagyon hasonló: sárgaság, láz, májgyulladás. A B kevésbé súlyos és kevésbé gyors májkárosodást okoz. Ez ellen létezik védőoltás. Ezzel szemben a C agresszív típus, inkább vérrel, tűvel terjed. Néhány év alatt teljesen szétroncsolja a májat. Védőoltás nem létezik ellene.

HIV (Human Immunodeficiency Virus)
A vírus a szervezet immunrendszerét támadja meg, leblokkolva azoknak a sejteknek a működését, amelyek feladata a kórokozók felismerése és elpusztítása lenne. Ezáltal a szervezet védtelen marad a fertőzésekkel szemben. A kialakulása szakaszokban jön létre. Először egy az influenzához hasonló tünetcsoport lép fel lázzal, hidegrázással és rossz közérzettel, izomfájdalmakkal, nyirokcsomó-duzzanattal, majd ezek maguktól elmúlnak. Ezután hosszabb tünetmentes időszak következik, majd a korábbi tünetek visszatérnek, kiegészülve bőrtünetekkel, hasmenéssel, fokozódó fáradékonysággal. A végső stádiumban azok a fertőző betegségek lépnek fel, melyek ellen a szervezet már nem tud védekezni és halálos kimenetelhez vezethetnek. Az egyetlen védekezési módszer az óvszer.

Rühesség (Scabiesis)
Szerencsére ritkán fordulnak elő, általában egyes fertőzésekkel együtt jelentkeznek. Erős szeméremtesti viszketés lép fel a fertőző állatkák következtében. Leggyakrabban a hajlatokban telepszik meg.

Lapostetvesség (Pediculus Pubis)
Elsősorban a nemi szőrzeten telepszik meg, de továbbterjedhet. Ránézésre a bőr olyan, mintha szűrkés szeplők lennének rajta. Tünete a szeméremdomb táján viszketés.

A nemi úton terjedő betegségek éves előfordulása a világon a WHO becslése szerint (eset/év):
Trichomoniasis 120 millió
Chlamydia 50 millió
HIV 40 millió
Humán Papilloma Vírus 30 millió
Gonorrhea 25 millió
Herpes 20 millió
Szifilisz 4 millió
Hepatitis B 2 millió

Végigolvasva a ránk leselkedő veszélyeket, érdemes megfontolnunk, hogy mit is lehet tenni ezek elkerülése végett. Egy egyszerű dolgot emelnék ki, az óvszert, amely a legelterjedtebb és a leghatékonyabb védőeszköz a betegségekkel szemben. Egy egyszerű figyelmesség partnerünk és önmagunk felé. Valamint nézzük meg jól, hogy kivel is osztjuk meg ágyunkat.
És ha mégis megjelenik valamelyik nemi betegség, azaz megtörtént amitől tartottál, mindenképpen keress fel egy szakembert, orvost, nőgyógyászt, urológust, aki a tünetekből következtetve azonnal segíthet neked, megszűntetve a problémát és megelőzve a súlyosbodását.

Oszkó Zsuzsanna pszichológus

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.