Az agyféltekék és a párválasztás

Biztos sokan hallottak már róla, hogy az intellektusunkért az agyunk a felelős. Sok vicces, sőt, durva kifejezést szoktunk használni erre, pl.: tyúkeszű, kong a feje az ürességtől, káposztalé van a fejedben, stb. De hogyan is működik az agy? Nagyképűség lenne vállalkozni arra, hogy e cikk keretein belül próbáljak meg válaszolni erre a kérdésre, most csak néhány érdekességet szeretnék leírni.

Az agyvelő felső rétege az agykéreg, amelyen mély barázda látható. Ez két részre osztja az agyat: jobb és bal féltekére. A kutatások kiderítették, hogy a két féltekének a működése különbözik egymástól, „gondolkodási stílusuk” más. A bal félteke a szóbeli gondolkodásnak a központja, a jobb pedig a vizuális-téri képességeké. Általában ez az emberek 95%-ánál így is van, de nem olyan egyszerű a helyzet, és egyéni eltérések lehetségesek. Kutatók észrevették azt is, hogy a nemiség és az agyi lokalizáció közt is jellemző eltérés van. Az eredmények ellentmondásosak, de annyi már sejthető, hogy a férfiak a féltekéiket funkcióiknak megfelelően használják, és vizuális-téri képességeik jobbak, míg a nőknél a bal félteke dominál, vagyis a téri feladatokat is a bal féltekével / vebális módszerekkel / próbálják megoldani. Az is köztudott, hogy megkülönböztetünk férfias és nőies gondolkodást, de persze ez nem azt jelenti, hogy minden nő nőiesen és minden férfi férfiasan gondolkodik. Talán nem is kell elmenni még a szomszédig se, hogy találjunk erre is arra is példát..

TALÁLJA MEG A NEMI STÍLUSÁT!

„ Hallott-e már arról, hogy a szex teljes mérétkben a fejében van? Ha igen, jól hallotta.”- kezdi fejtegetését Priscilla Donovan amerikai kutatónő, aki az agyféltekék működését szintén a nemiséggel hozta kapcsolatba,,de más értelemben. Azt mondja, hogy a szexuális érzéseinket a testünkben érezzük, de ezek az agyból származnak. Az agy két féltekéje nemcsak a gondolkodási stílust határozza meg, hanem azt is, hogy milyen a szexuális viselkedése, stílusa az illetőnek. Az egyik félteke mindíg dominánsabb, de hogy kinél melyik, az egyéni. S mivel a szexuális érzések az agyból indulnak ki, fontos lehet tudni, hogy melyik feléről. Most itt az alkalom, hogy megtudja, jobb vagy bal féltekéjű-e Ön. A közölt kérdőívet 10 év tapasztalat ,alapján készítette a kutatónő./lásd később/

A „LOGIKUS BAL”

Ezeknek az embereknek fő karaktervonása, hogy mindenben, így a szerelemben is logikusak. A szerelmet, románcot hadjáratnak tekintik, ahol győzni akarnak. Nagy rekordtartók. Hánnyal, hányszor voltak együtt, ez a mérce számukra.Nagyon jó a memóriájuk, emlékeznek partnerük ruhaméreteire, kedvenc színeire, az első randevú időpontjára. A szerelmeskedést előre eltervezik, emlékeztetik a partnert: „ Ma éjjel drágám!” Ez náluk a verbális előjáték része, nem követelőzés. Ami érdekes, a különben remekül verbalizáló „balosok” a szerelemről, romantikáról, szexről nehezebben beszélnek. Az érzelmeket kevésbé tudják kifejteni, mint a tényeket. Így, ha csak ennyit suttognak:”szeretlek” , ez nagyon mély érzelmet takar. A balosok előre elterveznek, előjegyeznek mindent,a problémákat a korábban bevált stratégiákkal oldják meg.

„A ROMANTIKUS JOBB”

Legjobban az intuició jellemző rájuk, vagyis a döntéseiket a logikus balosoktól eltérően emócionális alapon hozzák.Mindent áthat az érzelem náluk.DE,ha szerelmesek lesznek, ez a tulajdonság nagy kinccsé válik.Ha „jobbos” a szerelme Önnek ,ne csodálkozzon,ha az éjszaka közepén felhívja Önt, csak hogy mennyire szereti.Gyermekien spontánok, játékosak, de nem ismeretlen számukra a komolyság sem.Mivel a szívükre hallgatnak, számukra a szerelem halálosan komoly.Nagyon gazdag a fantáziájuk,mesterek a romantikus helyzetek megvalósításában.Szeretik a változatosságot,a beszélgetéseket az ágyban.Ez náluk szexelőjáték, amit még símogatással becézgetésekkel fokoznak.

„A KEVERT AGYFÉLTEKÉJŰ”

Ezeknek az embereknek a viselkedése mindkét típust tartalmazza, csak nem olyan szélsőséges módon mint a jobb-,vagy balféltekéjűek.Mind a logikus,mind az intuitív kommunikációs módokat értik, és ezt fontosnak is tartják.Képesek egyik pillanatban a „szívükkel” hallgatni, másik pillanatban pedig a „fejükkel”.És ez az, ami egy embert vonzóvá tesz, ez az,amitől olyan szeretnival és kellemes lesz.

KIT VÁLASSZUNK,KIT VÁLASZTUNK…

Gyakran az ember ellenkező féltekéjűt szemel ki magának, és fellép az „engem nem értenek meg” című effektus.Ha végül ezekből a kapcsolatokból házasság lesz, akkor arra bizton számíthatunk, hogy problémák sokasága fog jelentkezni.Egy „balost” pl. fáraszthat jobb féltekéjű párjának örökös emocionalitása,a másik oldalról pedig a „jobbos” érezheti unalmasnak partnerét.Ilyen esetekben nagy a kockázata annak, hogy mindkét fél elfelejti, miben jó a másik, és hogy milyen nagyszerű párt alkothatnának együtt.

A kevert-balos jó párt alkothat.Szerencsére a kevertek vannak a legtöbben, akik tudnak alkalmazkodni mindkét stílushoz, jó hallgatók,de beszélgető partnerek is tudnak lenni.Ha szexről van szó, mégis jobb,ha balossal jön össze,aki megszervezi a randevúkat, s az ágybes egyértelműen közli bizonytalan partnerével, mit szeretne.

A kevert-jobbos párok szexuális élete kissé zűrzavarosan kezdődik, míg össze nem hangolódnak.A jobbos minden szexuális rezdülésre érzelmekkel reagál, amit nem mindig követ a kevert hasonló válasza.Így a jobbos csalódott lehet,azt érezheti, nem méltányolják.Az viszont bíztató, hogy a kevert féltekéjű képes felfogni, mi jár a jobbos agyában,időt és eneriát szán a megértésre.Így nem ritkaság, hogy érzelmi és szex problémáikat meg tudják oldani.

Két jobbos gyakran élvezi egymást szexuálisan, érzelmileg ,de zűrzavar támadhat, ha egy döntéshelyzet elé kerülnek, amitől mindketten félnek.

Két balos esetén fordított a helyzet,mindketten dönteni akarnak,itt rivalizáció léphet fel:”ki van felül”,”kié az utolsó szó” című vetélkedő.

Két kevert közt általában remek a szex, mivel ki tudják elégíteni egymás igényeit.

HOGYAN LEGYÜNK SZERENCSÉS „KEVERTEK”?

Valójában szinte mindegy,hogy a házasfelek milyen „keveredésűek”,ha az emberek különbözőségét elfogadjuk.A saját és a partnerünk féltekéjűségét ismerni azért jó,hogy segítsen bejósolni párunk viselkedését, reakcióit,s hogy tudjuk, hogyan tapasztalja ,éli meg a világot.Így kibővíthetjük saját viselkedési repertoárunkat is.Priscilla Donovan a következő praktikát ajánlja annak, aki kevert féltekéjű szeretne lenni partnerkapcsolatában:

1. Csinálja azt,amit erőltetettnek,természetellenesnek hat Ön számára.Más szavakkal csinálja pont az ellenkezőjét annak,mint amit különben kellemesnek tartana.

Legyen alkalmazkodóbb partnere féltekéjéhez, pl.ha a balos párja olvasgatni szeretné a „Nemi örömök” című könyvet, olvassa vele, és beszéljék meg,mi az, ami tetszik belőle.A jobbossal csak lapozza végig, és a képeket nézegessék együtt.
Tapsoljon a sikereknek!Szabad, sőt kell örülni, ha párja megpróbál alkalmazkodni az Ön féltekéjéhez.Dicsérje meg, ha úgy látja, partnere megpróbál „ kevert féltekéjű” lenni,pl. „Kedvesem, nagyon köszönöm a tegnap esti masszírozást.Csodálatos volt, nagyon élveztem.”
Az élet különböző.Vegye észre a jó oldalát, erősségét annak, amit a párja hozott a házasságba, a szerelmi életbe Ön számára,és ez időnként jusson is eszébe!Így mindketten megjutalmazottnak érzik magukat.

Ezek a tanácsok triviálisnak hatnak, bár igen nehéz betartani őket.A lényeg az, hogy különbözőek vagyunk, s ezzel számolnunk kell.Azt kívánni, hogy valaki saját karakterétől teljesen eltérően viselkedjék, csak frusztrálni fogja mindkettőjüket,és megrontja a kapcsolatot.Figyelmen kívül hagyni a másik személyiségét, nem alkalmazkodni több mint naivitás.Ha Ön úgy érzi, hogy alkalmazkodásával feladja saját személyiségét, sürgősen lépjen ki a kapcsolatból, míg nem késő.De, ha ez túl gyakran történik meg Önnel, érdemes elgondolkodni, hogy valójában mi van a háttérben.S ha ez egyedül nehéz, vagy nem megy , nem szégyen pszichológus segítségét kérni.

Most lássuk a kérdőívet! Olvassa el a kérdéseket. Ne gondolkodjon, tépelődjön, hanem válassza ki azt az állítást, ami legközelebb áll az Ön viselkedéséhez, attitűdjéhez! Ne feledje, nincs jó vagy rossz válasz!!

1.A partnerével való veszekedés után mit kellene tennie?

sétálni egyet, eltűnődni rajta, és megbeszélni egy barátjával, mielőtt párjáva
megoldják
gondolkodni rajta, leírni a megoldásokat, és a legjobbat megvalósítani
emlékezetéből előhívni, hogy legutóbb hogyan oldódott meg egy hasonló probléma, és ezt a stratégiát alkalmazni a mostani helyzetre
felébreszteni a partnerét az éjszaka közepén, és folytatni a témáról a beszélgetést, elmondani, hogyan érez

2.Véleménye szerint a nappali álmodozás

időpocsékolás
szórakozás, kikapcsolódás, lazítás
valódi segítség a problémamegoldásban és a kreatív gondolkodásban
használható eszköz a tervezéshez

3.Ha valamilyen előérzete támad, melyik állítás illik legjobban Önre?

gyakran vannak erős megérzéseim, és követem, amit az ösztöneim sugallnak
gyakran vannak erős megérzéseim, de próbálom nem követni azokat
időnként vannak megérzéseim, de nem nagyon bízom ezekben
nem hiszem, hogy megérzések segíthetnek fontos döntésekben

4.A hétvégére gondolva mi az, ami a legtipikusabb

először listátá írok arról, hogy mit kell megcsinálnom, aztán arról hogy mit szeretnék
elképzelem a helyzetet ahová menni fogok, az embereket, akivel találkozom majd, és eltervezem,mit veszek föl
hagyom, hogy a dolgok spontán történjenek
vázlatos tervet készítek arról, hogy a különböző tevékenységnek mi az alkalmas időpontja

5.Ha munkáról, házimunkáról van szó, az információkat, dolgokat hajlamos elrendezni, és lehetőség szerint kigondol egy szisztémát, ami szerint eredményesen be tudja fejezni a feladatot.

igen
nem

6.Szereti gyakran változtatni az otthona, munkahelye berendezését, díszítését.

igen
nem
7.Képes-e verbálisan jól kifejezni magát?

igen
nem

8.Teljesítménycentrikus-e? /gól-orientált/
igen
nem

9.Ha fejébe akar vésni egy címet, nevet, információt, akkor:

vizualizálja, elképzeli az információt
feljegyzést készít
ismétli önmagában, vagy hangosan mondogatja
összekapcsolja egy megelőző információval

10.Ha romantikus, szerelmes érzéseit valakinek ki akarja fejezni, melyik viselkedési forma a legjellemzőbb:

könnyedén megy ez nekem
becézem a partnerem, és verset szavalok neki
olyan nagyon ritkán teszem, és csak azután, hogy mondandómat őszintének érzem, következményeit komolyan megfontoltam

11.Ha partnerével beszélget, hajlamos arra, hogy inkább Ön a

beszélő
hallgató

12.Partnerével való vitatkozás közben

addig beszélget, míg el nem fogadtatja álláspontját
könyveket, cikkeket idéz, vagy szerzőkre hivatkozik, ami alátámasztják nézőpontját
visszavonul
hangosan beszél, rácsap az asztalra, tele van indulattal

13.Fontolja meg a következő állítást: élvezem a kockázatot, veszélyt

az állítás igaz
nem igaz

14.Ha egy témában véleményt kell formálnia, bízik a saját ösztönös érzéseiben, hogy mi a jó vagy rossz ill. vizsgálódás és információk alapján határoz.

bízom az ösztöneimben
vizsgálódás után döntök
15.Végezze el a következő gyakorlatot: üljön le kényelmesen, és kulcsolja össze a kezét az ölében. Most nézze meg, melyik hüvelyujja van felül

a bal
a jobb

16.Emocionális alkatomat illetően azt mondanám:

gyakoriak a hangulatváltásaim
általában nincs hangulati ingadozásom

17.Ha a partnerem nonverbális jelzéseit kellene figyelnem, azt mondhatom, hogy

nem vagyok tudatában a testbeszédnek, nem értem
az információimat arra alapozom, amit mond a partnerem
jól le tudom fordítani értelmezni a testbeszédet, ez a döntő számomra
jól megértem, amit a partnerem mond, de a testbeszédet is

18.Hogyan szereti jobban: ha a társas összejöveteleket

előre eltervezhetem
spontánok

Hogyan számoljuk a pontokat

A válaszok pontértékei:

1.a=7 b=1 c=3 d=9
2.a=1 b=5 c=9 d=7
3.a=9 b=7 c=3 d=1
4.a=1 b=7 c=9 d=3
5.a=1 b=9
6.a=9 b=1
7.a=1 b=7
8.a=1 b=9
9.a=9 b=1 c=3 d=5
10.a=9 b=7 c=1
11.a=6 b=3
12.a=3 b=1 c=7 d=9
13.a=9 b=1
14.a=9 b=1
15.a=1 b=9
16.a=7 b=3
17.a=1 b=3 c=7 d=5
18.a=1 b=9

Most adja össze a válaszainak pontértékét. Az összpontszámot ossza el 18-cal. Ez lesz az Ön pontszáma. 1-3,5 ig bal féltekéjű

3,6-5,5-ig kevert

5,6-8,5-ig jobb féltekéjű

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.