Kapuzárás nőknél

Pár hete egy levélíró kersett meg ezzel a kérdéssel:
” Kedves Doktornő! Beleolvasgattam az oldalba és láttam a férfiak ” kapuzárási ” pánikjáról szóló írást. Érdekelne – mert erről sehol sem olvastam -, hogy a nőknél is van -e ilyen kapuzárási pánik ? Náluk ez milyen életkori határok között van ,általában?” Üdvözlettel: Gábor

Nos, e levél apropóján szeretnék írni a tágabban vett “kapuzárásról”, a változás koráról. Gondolataimat azzal kezdeném, hogy a nőknél ez a jelenség másképp figyelhető meg. Míg a férfiak számára a férfiasságuk legfontosabb bizonyítéka a szexuális teljesítményük, addig a nőknél a női szerep legfontosabb “produktuma” a gyerek. Míg a férfiasság szimbóluma a pénisz, addig a nőiségé a mell és a méh. /nem a klitorisz vagy a vagina/ Ezért traumatikus duplán is egy olyan műtét, ami ezeket a testrészeket érinti.

Sejtem, hogy a levélíró főleg a szexuális élettel kapcsolatos dolgokra kíváncsi. Erről a saját praxisom alapján tudok pár gondolatot leírni. Tényleg tapasztaltam ilyan jelenséget bizonyos nőknél, hogy “pánikszerűen” élik meg az idő múlását. Főleg azok, akik az első szerelmükhöz, kapcsolatukhoz mentek hozzá. Közeledve a 40-hez, 50-hez előjön bennük a kérdés:”Úgy élem le az életem, hogy csak egy férfit ismertem szexuálisan? Milyen lehet mással stb.?” Akiknek kiegyensúlyozott, érzelemdús a kapcsolatuk, legtöbbször meg is állnak ezen kérdéseknél. Ha viszont a házasság kiürült, a gyerekek felnőttek, akkor sokkal intenzívebben feszíti őket a kíváncsiság, és esetleges lépéseket is tesznek ez ügyben, hogy bepótolják, míg nem késő, az elmulasztott élményeket.

A másik jellemző helyzet, ha a nőnek soha nem volt még orgazmusa! Amikor már kicsit konszolidálódott az élete, a gyerekek már nem kívánnak annyi gondoskodást, már a szakmájába is bedolgozta magát, jut ideje a “magánéletével” is foglalkozni. Ilyenkor ezek a kérdések törnek fel : ” Sose fogom már megtudni, milyen érzés az orgazmus? Nem ismerem már meg, mitől jó a szex? stb” Vannak nők, akik ilyenkor próbálkoznak önállósodni, akár a válás vállalásával is. Nem könnyű a dolguk, hisz túl a negyvenen nehéz megfelelő partnert találni. Ezért legtöbbször csak akkor vágnak bele , ha nagyon elhanyagoltnak érzik magukat, ha elviselhetetlen a kapcsolatuk. A férfiaknál tapasztalható reakció, azaz hogy jóval fiatalabbal jöjjenek össze, nem jellemző a nőknél /bár biztos van erre is példa/.

Azok a nők, akiknek nyűg volt egész életükben a házasélet, nem is érdekelte őket sose a szex, alig várják a menses elmúlását, a változás korát. Az sem ritka, hogy ők sokkal hamarabb kezdenek el klimaxolni /akár már 40. év előtt/.

Mi is a változás kora ?

Ezt a minden nő életében bekövetkező folyamatot idegen szóval menopausának vagy klimaxnak nevezik. A menstruáció rendszertelenné válik, ritkább lesz, majd elmarad. Egyes esetekben hírtelen szűnik meg. Azonban nem szabad úgy tekinteni e folyamatot, mintha az élet ezzel hanyatlásnak indulna. Csak a vérzés szűnik meg, nem a szexuális aktivitás! Az viszont tény, hogy a változás korában lévő nőnek jelentősen módosul a szerepe. A modern kultúrákban kb. a nők 50%-ánál kellemetlen kísérőjelenségek nehezítik meg ezt az időszakot, de a többiek panaszok nélkül viselik el. Biológiai szempontból minden nőnél a menstruáció megszünése a központi tényező, ami a hormonváltozás következménye. A klimax problémája eléggé ellentmondásos dolog, azonban biztos, hogy tünetei mögött pszichés okok is rejtőzhenek.

A “klimaxos nő” képzete kialakult társadalmunkban. Ebben nagy része volt annak a tudományos állásfoglalásnak is, amely leírta a tünetek oki magyarázatát. És akik ezeket leírták, többnyire férfiak voltak. Sok orvos úgy írja le a klimaxot, mint a nők “veszélyes, kritikus periódusát”, amely “cselekvésképtelenséggel” jár…A női hormontermelés csökkenése, és a férfi hormonok viszonylagos emelkedése miatt a női gyöngédség helyébe a férfias agresszivitás lép szerintük. Így ragadt ránk /tudományosan is/ a “hárpia” vagy a “házisárkány” jelző. El kell azt ismerni, hogy a megváltozott hormonok valóban mozgósíthatnak agressziót, de ez azoknál a nőknél szembetűnő, akik korábban is erőteljes egyéniségek voltak. Azok a nők, akik korábban nem voltak energikusak, felerősödő agressziójukat inkább elfojtják, magukban tartják. Így alakulhat át szélsőséges esetben az agresszió depresszióvá. A középkorú nő hangulatváltására gyorsan rávágja a környezete: “persze, klimaxol”. Így nem csoda, ha a nők nagy része előre retteg a változás korától, főleg, ha hallott a tüneteiről is. A tünetek lehetnek : hőhullám, izzadás, szédülés, fejfájás, alvási zavarok, idegesség, csontrendszeri problémák, hüvely szárazság.. Vannak olyan nők, akiknek panaszai kizárólag pszichés jellegűek, és a gyász átéléséhez hasonló lelkiállapotot élnek át.

Mit is veszít el ilyenkor a nő? A nőiességének lényegét , a kívánatosságot, szépséget, hisz a menses elmaradása az aktív női kor befejeződésének jelképe. Ez még olyan nőt is megvisel, aki nem tartozik a szépségek közé. Tudattalanul mindannyiunkban ott él a tetszés vágya. A klimaxos nő a munkahelyen az idősök korcsoportjába kerül, gyermekei felnőttek, önállósodtak, a férfiak szexuális érdeklődése is csökken irántuk. Nem csoda hát, hogy a nők túlzott aggodalommal kezdenek foglalkozni magukkal, tüneteikkel. Mindezek velejárója a szexuális bezárkózás is. Ezt az is elősegítheti, hogy a klimax egyik tünete a hüvely nyálkahártya elvékonyodása, kiszáradása is. Ezért sok nőnek okoz fájdalmat a nemi élet.

A klimax lezajlása kis részben alkati kérdés, nagyobb részben attól függ, hogyan van felkészülve a nő a lélektani nehézségek elviselésére, leküzdésére. Tudnunk kell nem szükségszerű, hogy a változás korában szenvednünk kell. A kiegyensúlyozott nők között alig okoz gondokat .

Mit tehetünk?

– El kell fogadnunk a menses elmaradásának tényét, hisz az élet velejárója, viszont

– nem kell elhinnünk, hogy ez a nőiségünk sőt életünk alkonyát jelenti, és hogy kötelezőek a tünetek, söt aktivitásunk erösödhet, végre újra önmagunkkal foglalkozhatunk, kívánatosságunk is megmaradhat,

– kapcsolatainkat, érdeklődésünket tartsuk fenn,

– gondozzuk a külsőnket, erre már számos lehetőség van,

– ne adjuk fel szexuális érdeklődésünket, a nemi életben mutatkozó esetleges nehézségek szintén leküzdhetők./ pl.hüvely sikosító zselével/

– aki a tünetektől nagyon szenved, ezek csökkenthetők gyógyszerekkel, azonban kizárólag orvos javaslatára szabad alkalmazni.

– végül jó, arról is tudni, hogy ma már férfiklimaxról is szoktak beszélni. Ennek biológiai magyarázata körül még vannak viták, de pszichés tünetei vitathatatlanok. Ők talán még nálunk is jobban szenvednek a “kapuzárás” félelmétől.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.