Unalom az ágyban

Ma este ne, drágám!
A vágycsökkenés szindrómája.

“Több, mint egy hónapja nem volt szex a férjemmel, pedig azelőtt fontos volt számomra ez. Nem tudom, mi lehet!” Számos ilyen és ehhez hasonló panasszal keresnek fel a rendelőmben. Mi történhetett vajon? Megromlott a házasélet, vége a szerelemnek, a szexnek?
Nagy valószinűséggel, nem! Ön elképzelhetően az ISD /Inhibited Sexual Desire/ szindrómában szenved. A szexuális tanácsadáson egyre több férfi és nő jelentkezik ilyen problémával. Mi is ez a szindróma?

Az ISD szindróma fogalmát Helen Singer Kaplan szexterápiával is foglalkozó ameriakai pszichiáternő vezette be. Egyszerűen fogalmazva a szex iránti érdeklődés elvesztését jelenti. Ne ijedjen meg, ha néha nem hiányzik a szex, ez még önmagában nem biztos, hogy ISD. A legjobb házasságban is előfordulnak olyan helyzetek, amikor lecsökken a libidó. A sok munka, családi események stb. elvonhatják a figyelmet, energiát a házaséletről. Ha azonban lehetősége van a párnak elutaznia, kikapcsolódnia, általában az egymás iránti vágy újra visszatér. Az a nő vagy férfi, aki igazi ISD-től szenved, semmilyen helyzetben nem érez szexuális izgalmat partnere iránt, idegesség és undor jellemzi, s még fantáziában sem foglalkozik szexszel. Ha egyáltalán érez valamit, az harag, feszültség.
bedepass Fifa 15 Coins|
Fifa 15 Coins|
Fifa 15 Coins|
Fifa 15 Coins|
Fifa 15 Coins|
Fifa 14 coins|

Egy kliensem igy fogalmazta meg érzéseit:
” Ha a férjem megpuszil, lemerevedek vagy görcsbe rándulok, és legszivesebben elaludnék.”
Még ilyen helyzetben is képes néhány nő az orgazmus elérésére, de ez nagyon gyorsan, hirtelen jön,és nemigen okoz igazi kielégülést. Az együttlétek valójában unalmasak és kellemetlenek.

Tipusát tekintve kétfajta ISD szindróma létezik:

globális ISD-t okozhat pl. depresszió, mély érzelmi konfliktus, de a hormonháztartás egyensúlyának felbomlása is.
szituativ /alkalmi/ ISD sokkal gyakoribb.
Ebben az esetben a vágycsökkenés csak bizonyos helyzetekben következik be.E szindróma mögött pszichés gond vagy a pár kapcsolatában rejlő problémák húzódnak meg, mint pl. harag neheztelés egyet nem értésből eredő megoldatlan konfliktusok.

Valójában mi is működik rosszul?

Nagyon fontos a pontos diagnózis, hisz mindkét ISD kezelésének más a módja, pl. egy méh, petefészkek eltávolitás következtében bekövetkezett vágycsökkenésnél fölösleges lett volna egy mélyfeltáró terápiába kezdeni, hisz ebben az esetben elég volt a lecsökkent testosteron hormont pótolni. De sajnos az esetek többségében nem kezelhető ilyen egyszerűen és gyorsan, már csak azért sem, mert az operáció következtében is bekövetkezhet önértékelés csökkenés, ami nem szüntethetö meg egyszerüen gyógyszerrel.

Nézzük pl. Kati és Péter esetét: Kati szexuális vágy szép lassan csökkenni kezdett, mig a végén teljesen megszünt férjével a házasélet, pedig még csak két éve voltak házasok. Ekkor fordultak szakemberhez. Mély,alapos vizsgálódás után kiderült, hogy nem szexproblémája van Katinak, hanem a férje iránt érzett harag “dolgozik” a tudattalanjában. A feltáró beszélgetések folyamán kiderült, hogy az ifjú férj egy kétéves külföldi megbizást kapott. A meghivás azonban nem vonatkozott a feleségére. Kati kérte férjét, ne fogadja el az állást, de Péter az esküvő után nem sokkal elutazott. Kati indulata, haragja oly erős volt, hogy nem merte kimutatni sem akkor, sem a férj hazalátogatásakor hazajövetele után , mivel úgy érezte tönkretenné házasságukat. Igy elrejtette, magába fojtotta haragját ,és nem mondott semmit Péternek.
Kati persze nem tudhatta / mint ahogy még sokan nem/, hogy hiába fojt el bármilyen erős érzelmet, ezek az érzések kerülő úton megjelennek. Mivel Kati nem tudta indulatait verbálisan kifejezni, igy ez a negativ érzelem “testi formában” tudatta, hogy létezik. Ez a jelentkezés nála az ISD volt.

Egy másik esetben, melyet Kaplan irt le, intrapszichés probléma húzódik meg a háttérben. János és neje, Klára, három éve házasok. Másfél évig zavartalan volt a házaséletük, majd János kezdte elvesziteni érdeklődését a szex iránt. Volt ritkán szex köztük, amikor is mindig Klára kezdeményezett. Bár János általában eljutott az orgazmusig, sok öröme nem volt benne. Nem ez volt az első kapcsolata, amikor ez történt vele. Kiderült a beszélgetések során, hogy szinte minden kapcsolata hasonlóképpen alakult. Általában egy tulajdonságot ragadott ki partneréből,pl. a gyönyörű szemét, intelligenciáját stb., majd amikor a lány kezdte volna a kapcsolatot szorosabbá tenni, János szemében elvesztette az összes varázsát, és a fiú már csak azt látta a lányban, hogy slamposan öltözik, csúnya a haja…stb. A vágy elvesztéséért mindig a hormon hiányát okolta, és azonnal újabb kapcsolatot keresett. Mikor Klárát elvette feleségül, remélte, megváltozik minden, de megint ugyanaz történt. Mivel a házasságot mindketten valóban akarták, szakemberhez fordultak. A terápiás ülések hatására János belátta, hogy a libidó hiányának oka nem kémiai, hanem az, hogy számára a szexuális szenvedély nem fér össze az intimitással. Élvezte a szexet, ha a kapcsolat felszines volt, de amikor érzelmileg szorosabbá vált, akkor beállt a libidó a gátja. A kezelés során ezt a gátat kellett feloldani.

Óvakodjunk az “anti-fantáziától”

Nos, az ISD szindróma esetén tehát a korábbi “normálisnak” tapasztalt szexuális vágy lecsökken vagy akár el is tűnik. Ezt az illető kinzóan éli meg, szeretne vágyat érezni, de nem megy. Ha mégis rákényszerül a szexre, akkor képes rá, bár nem sok örömet okoz . Ez különbözteti meg az ISD-t attól a jelenségtől, amikor a nemi vágy a sikertelenség miatt csökken. Elég gyakori, hogy az ember retteg az intimitástól,a szoros érzelmi kapcsolattól, de nem minden ilyen esetben lép fel az ISD szindróma. Az teljesen lényegtelen, hogy intrapszichés konfliktus vagy párkapcsolati probléma okozza a tünetet, a kialakulásának mechanizmusa ugyan az. Kaplan szerint az ISD a “kikapcsolási” mechanizmus útján jön létre. Ez nem más, mint amit pl. János esetében láthattunk, vagyis az illető a partnerének egy korábban semmi problémát nem okozó valamilyen tulajdonságával, viselkedésével lesz elégedetlen. S mindezt azért, hogy elkerülje azt, amitől tudattalanul fél: az intimitást. A kikapcsolási mechanizmus un. “negativ fantáziával” érhető el. A fantázia bármilyen erotikus kép, gondolat, amig az “anti-fantázia” egy kellemetlen gondolat, kép a partnerről, magunkról vagy egy helyzetről, ami kioltja a vágyat. Az anti-fantázia szinte önhipnózis, autoszuggesztió.

Ha ISD tüneteket vesz észre önmagán, legelső dolog, hogy a “negativ fantáziáival” tisztába legyen. Néhány pár úgy találja, ha a problémát nyugodt, kedves hangon megtudják beszélni, az megoldódik. Mások viszont úgy érzik, hogy a gondjuk túlságosan rettenetes, félelmetes ahhoz, hogy csak úgy egyszerűen megoldódjon. Ha ez igy van, nincs más lehetőség, csak az, hogy szakemberhez forduljon segitségért, akivel együtt feltárhatja azokat az érzékeny pontokat, amiket egyedül képtelen. Ne feledje, hogy leblokkolt szexuális vágya nem föltétlen jelenti azt, hogy kapcsolata rossz, vagy hogy Ön nem szereti társát!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.